De 19 ani, ziua de 2 februarie este una tristă pentru iubitorii fotbalului din România. Este ziua în care Michael Klein a decedat în urma unui infarct, în urma lui rămând Dominique (20 de ani), unicul său copil. Pentru al treilea an la rând, ProSport îi cinsteşte memoria fostului mare fundaş al Corvinului şi al naţionalei cu o istorisire.

E bine ştiut faptul că Andone şi Klein au fost prieteni foarte buni. Ieşiri la restaurante cu familiile, vacanţe făcute împreună, dar mai ales interminabilele cantonamente de la Corvinul şi de la echipa naţională au sudat o relaţie extraordinară între cei doi. Din păcate, la doar 33 de ani, Klein a plecat fulgerător dintre noi. Dar relaţia lui Andone cu familia lui “Mişa” nu s-a încheiat în acel moment. Tehnicianul a luat-o sub aripa sa protectoare pe fiica lui Klein, Dominique. “O ştiu pe Dominique de când s-a născut. E ca un copil de-al meu. Mă interesez mereu de soarta ei, vorbim des şi cel mai mult vreau să o văd realizată. Are multe lucruri de la Mişa (n.r. - Klein). A moştenit de la el caracaterul, entuziasmul, dar şi încăpăţânarea”, a declarat Andone.

“Ando, o parte importantă din viaţa mea”
Dominique se bucură din plin de ajutorul oferit de “Fălcos”, despre care are numai cuvinte de laudă. ” Ando i-a fost ca un frate-tată lui meu şi de-a lungul anilor şi-a onorat atribuţiile de “unchi” veritabil. Este un om care te cutremură prin omenie, care radiază de veselie şi bunătate. El va rămâne pentru totdeauna o parte importantă a vieţii mele”, a spus Dominique, care simte tot mai mult lipsa tatălui ei: “Simt pretutindeni nevoia de a-l avea pe tata lânga mine. Pe cum înaintez în vârstă îi simt lipsa tot mai conştient. Imaginaţi-vă că vă uitaţi în oglindă şi vă vedeţi doar pe jumătate. Aşa mă simt eu…”
andone-e-ca-un-tata
Aş vrea ca tatăl meu să ştie că, de când mi‑am început studenţia, sunt într-o continuă transformare şi mă surprind a fi tot mai altfel de la o lună la alta
Dominique Klein

Cine a fost Klein?
Michael Klein (foto, în stânga) s-a născut pe 10 octombrie 1959, în satul Amnaş (Sibiu). A fost legitimat la Corvinul din 1973 până în 1989, când a trecut la Dinamo. Mişa a fost prezent la CE 1984 din Franţa şi CM 1990 din Italia. După 1990 s-a transferat la echipa germană de prima ligă Bayer Uerdingen. Cifrele carierei sale: 322 jocuri/36 goluri în Divizia A, 90/5 în echipa României, 13/2 în cupele europene şi 62/0 în Germania. Michael Klein a murit pe 2 februarie 1993 la Krefeld, Renania de Nord-Vest, în timpul unui antrenament susţinut cu echipa sa, Bayer Uerdingen.

VIDEO: Andone si-a gasit talismanul perfect pentru titlu! A adus-o la CFR pe Dominique Klein, fata legendei lui Dinamo

ProSport a mijlocit o întâlnire emoţionantă între Ioan Andone (52 de ani), antrenorul CFR-ului, şi Dominique Klein (20 ani), fata regretatului fotbalist Michael Klein, decedat pe 2 februarie 1993, în timpul unui antrenament efectuat la Bayer Uerdingen. Relaţia dintre Andone şi Dominique e mai mult decât specială. “L-am cunoscut pe tatăl meu şi din poveştile lui Andone”, spune Dominique, care l-a vizitat pe tehnicianul Clujului la iniţiativa ProSport.

Ioan Andone a fost cel mai buni prieten al lui Mişa, iar relaţia s-a păstrat şi cu fiica acestuia. “Andone a fost prima persoană pe care tatăl meu a sunat-o după ce m-am născut. I-a spus ca nu semăn cu ei, ci cu un înger. M-am apropiat foarte mult de el deoarece are atât de multe poveşti despre tatăl meu şi pentru că am tendinţa de a mă lega puternic de tot ce a fost apropiat de sufletul tatălui meu! Practic, l-am cunoscut pe tata şi implicit, o mică parte din mine prin poveştile lui Andone. Relaţia noastră este o relaţie de suflet, care pentru mine e de o valoare care depăşeşte orice estimare! E un om minunat şi mă bucur nespus că e prezent în viaţa mea la Cluj”, mărturiseşte Dominique.

Fiica regretatului Mişa Klein şi-a vizitat “tatăl” la locul său de muncă, stadionul lui CFR Cluj, şi a dezvăluit că gruparea favorită e… . “Multă lume se aşteaptă de la mine să ştiu totul despre fotbal, dar nu sunt foarte pasionată. Nici nu mai ştiu de când nu am mai fost pe un stadion … Merg numai la Hunedoara, când sunt evenimente legate de tatăl meu. Din Liga I nu am nicio preferată, ţin numai cu echipele la care activează Ando. Acum cu siguranţă voi merge mai des la meciurile CFR-ului pentru a-l susţine”, a punctat tânăra.

“Fălcosul” vrea să o aducă în Liga Campionilor

Vizibil emoţionat, tehnicianul “vişiniilor” spune că are un motiv în plus de bucurie că este acum la Cluj. “Îmi doresc ca de acum înainte să petrec mai mult timp împreună cu Dominique. Zilele acestea sper să se vadă şi cu soţia mea, pe care nu a mai întâlnit-o de mulţi ani. Noi am avut o relaţie specială cu tatăl ei. Eu aş putea să scriu o carte despre relaţia cu Mişa, fiindcă familiile noastre au fost apropiate. În plus, am fost în multe cantonamente împreună şi locuiam şi în blocuri apropiate”, dezvăluie Andone, care o aşteaptă pe Dominique în tribuna arenei din Gruia. “Am invitat-o şi la meciul cu Chiajna, dar nu a putut să vină. Sper totuşi să ajungă la meciurile de pe acest final de sezon. Ea poate să fie talismanul meu norocos. Mai apoi vreau să celebrăm împreună titlul şi să vină la toate meciurile din Liga Campionilor, de acasă şi din deplasare”, a încheiat “Fălcosul”.


Dominique se gândeşte să facă o şcoală de fotbal
Dominique Klein intenţionează să deschidă o şcoală de fotbal care să poarte numele tatălui ei. Ioan Andone e dispus să o ajute în acest demers. “E o idee foarte bună. Dominique e o fată ambiţioasă, care va reuşi să facă ce îşi propune în viaţa. Cred că la Hunedoara este nevoie de o şcoală de fotbal”, opinează Andone, convins că în zonă nu au dispărut talentele.

Andone a fost prima persoană pe care tatăl meu a sunat-o după ce m-am născut. Am o relaţie specială cu el, a fost aproape ca un tată pentru mine
Dominique Klein

Sper ca Dominique să vină la meciurile noastre şi să ne poarte noroc. Bine că nu a fost la cel cu Chiajna, la ce rezultat a fost
Ioan Andone, antrenor CFR Cluj


Carte de vizită Michael Klein
Data naşterii: 10.10.1959
Locul naşterii: Amnaş (Sibiu)
Data decesului: 02.02.1993
Post: fundaş stânga
A jucat la: Corvinul (1973-1978 şi 1979-1989), Aurul Brad (1978-1979), Dinamo (1988-1991), Bayern Uerdingen (1991-1993)
Meciuri/goluri în Divizia A: 322/36
Meciuri/goluri în Germania: 62/0
Meciuri/goluri la Naţională: 90/5
Meciuri/goluri în cupele europene: 13/2