Îngrijoraţi că românii ar putea dispărea în câteva zeci de ani, conform datelor de la ultimul recensământ şi al câtorva studii demografice, parlamentarii vor să ia măsuri de stimulare a natalităţii.
Astfel, deputatul PDL Mihai Apostolache vrea să încurajeze tinerele familii să aducă pe lume copii, el fiind nemulţumit de faptul că, în România, de 20 de ani încoace, statul nu stimulează creşterea natalităţii. Politicianul a iniţiat un proiect de lege menit să acorde unele facilităţi pentru parinti, acestea constând într-un ajutor finaciar, şi într-o perioadă mai lungă de concediu pentru acestia.


“Cred că un ajutor de 2.500 de lei la naştere pentru mamă sau pentru familie este cât de cât o măsură stimulativă. Cu aceşti bani, am putea ajuta tânărul cuplu să nu o ia chiar de la zero, ci ar avea un mic stimulent material pentru a cumpăra cele necesare bebeluşului. Mai mult, perioada de concediu de doi ani cât e acum mi se pare una mică, fapt pentru care doresc ca mamele să poată beneficia de trei ani de concediu postnatal şi să fie plătite cu 85 la sută din salariul pe care îl aveau. Totodată, trebuie crescută alocaţia la minimum 500 de lei pentru copil până la vârsta de trei ani”, ne-a declarat Mihai Apostolache.

În anul 2100, România va mai avea doar opt milioane de locuitori

Un studiu al evoluţiei demografice în România, realizat de Institutul de Proiecte pentru Inovaţie şi Dezvoltare, arată că populaţia ţării noastre a intrat într-un declin dramatic şi că până la sfârşitul acestui secol, adică anul 2100, numărul românilor ar putea descreşte până la 8 milioane de locuitori.

LIBERTATEA