Carol-Eduard Novak (36 de ani) a câştigat sâmbătă, pe velodromul din Londra, prima medalie de aur din istoria participărilor României la Jocurile Paralimpice. Sportivul care are o proteză din fibră de carbon în locul piciorului drept, pierdut în urma unui accident rutier suferit cu 16 ani în urmă, a fost mişcat de reacţia membrilor familiei.
novak-tata
Libertatea:
Sincer, te aşteptai la o astfel de performanţă?
Carol-Eduard Novak: Să zicem că din punct de vedere matematic mă aşteptatam la acest lucru. Eram, totuşi, vicecampionul probei. Dar ştiţi cum e: Jocurile Paralimpice, la fel ca şi Olimpiada, se organizează din patru în patru ani. Depinde mult de forma sportivă din ziua de concurs. Recunosc că am fost destul de stresat, destul de tensionat, dar sunt foarte fericit că am încheiat atât de bine.

În calificări ai stabilit un nou record mondial…
Da, dar mult mai importantă era finala. Nu m-ar fi mulţumit doar doborârea recordului mondial. În finală am avut un timp normal, cu care însă am reuşit să mă impun.

Cum a fost la finalul cursei?
Foarte emoţionant! Laura, soţia mea (32 de ani), şi cei trei copii ai mei (Edvard - 8 ani,
Edmond - 6 ani şi Ingrid - 4 ani) au asistat la cursă. Când am încheiat concursul, au venit lângă mine şi nu mai puteau de bucurie. Mi-am făcut copiii să plângă de fericire! Când spectatorii englezi au văzut scena, au început şi ei să plângă.

Pedalează 25.000 km pe an

Să ne aducem aminte de începuturi. De ce ai ales să practici ciclism şi nu un alt sport?
Până la 20 de ani, înainte de a avea accidentul care a dus la amputarea piciorului, am fost patinator. Ciclismul îl practicam doar ca sport complementar. După accident, mi-am spus că viaţa de sportiv nu este definitiv încheiată. M-am apucat de ciclism şi nu regret.

Care a fost prima bicicletă cu care ai început să mergi?
(râde) Era un mountaine-bike care nu valora mai mult de 150 de euro. Acum am şase bicilete, care costă între şase şi opt mii de euro.

Câţi kilometri alergi într-un an?
Ajung şi la 25.000 de kilometri. Mă antrenez zilnic cam patru, cinci ore.

Ce îţi propui să faci după terminarea Jocurilor Paralimpice?
Cu siguranţă, voi merge cu soţia mea într-o vacanţă. Doar noi doi! Merită din plin acest lucru, pentru că ea a fost tot timpul alături de mine şi m-a încurajat să fac sport.

novak-tata-1
novak-tata-21
În 2004, Carol-Eduard Novak a deschis o firmă pentru proteze şi dispozitive metalice, care astăzi funcţionează aproape ireproşabil. Având în vedere handicapul pe care el însuşi îl are, Edi a decis să-şi construiască singur proteza de la picior. “Nu avea sens să apelez la altcineva, atât timp cât eu eram implicat direct în această activitate”, a explicat campionul paralimpic.

Pentru medalia de aur câştigată la Jocurile Paralimpice, Carol- Eduard Novak (foto) va fi premiat de Guvernul României cu suma de 35.000 de euro. “Nu m-am gândit ce voi face cu banii. Oricum, mai importantă sunt medalia şi performanţa în sine”, a declarat medaliatul cu aur de la Londra.


LIBERTATEA