TRIBUNALUL BUCURESTI - SECTIA A IV-A CIVILA

DOSAR NR. 21810/301/2011

PRONUNTARE AMANATA PENTRU 26 APRILIE 2013

Apelul T.A.T.A. adresat Justitiei Romane in cazul STEER-MOISESCU vs. LOKODI

Tatal copilului, acuzat ca este maghiar de catre familia materna

“SALVATI COPIII” a refuzat sa se implice

Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. solicita Tribunalului Bucuresti sa nu-l pedepseasca pe tatal Zsolt Lokodi pentru ca este un parinte de etnie maghiara care-si iubeste fiul si pentru ca doreste sa-si creasca si sa-si educe baiatul cu implicarea familiei materne, dupa ce a fost  timp de peste 2 ani separat abuziv de copilul sau de catre familia vedetelor TV Olivia Steer si Andi Moisescu, cu largul concurs al autoritatilor publice si al Justitiei Romane.

T.A.T.A. cere familiei STEER MOISESCU sa respecte legea si sa nu mai ignore drepturile copilului si ale tatalui sau. Cei trei au decis sa-l decada practic din drepturile parentale pe tatal Zsolt Lokodi, negandu-i acestuia statutul de unic parinte in viata al fiului sau si de titular al drepturilor parintesti.

Taticul copilului a actionat exclusiv legal, folosind toate parghiile necesare unei solutionari civilizate si amiabile a disputei pe care a provocat-o familia materna STEER MOISESCU, dupa ce a decis unilateral si abuziv sa-l decada din drepturile parentale pe tatal Lokodi si sa-i interzica viata de familie alaturi de fiul preaiubit.

Este revoltator ca niste formatori de opinie ca vedete TV il condamna pe tatal copilului pentru ca ESTE MAGHIAR, refuzandu-i pe acest motiv dreptul de a-si creste si a-si educa propriul copil.  Iata un fragment din “rechizitoriul” intocmit de familia maternal:

“Minorul nu cunoaste limba maghiara si mutarea sa intr-o colectivitate vorbitoare de limba maghiara, in mod brusc, la o scoala in limba maghiara, nu ar face decat s ail faca sa se simta marginalizat si neinteles.”

Declaratia notariala depusa de matusa OLIVIA STEER MOISESCU in dosarul civil confirma decizia familiei materne de a-l separa pe tata de copil. “Inca din decembrie 2010, Alex si bunica sa s-au mutat in Bucuresti, locuind amandoi in apartamentul meu.(…) Ma tem ca o eventual ruptura de familia noastra, chiar daca ar fi vorba doar de schimbarea domiciliului de la bunica la tata, i-ar putea provoca mari suferinte si l-ar dezechilibra emotional. (…) Oferindu-mi ajutorul in acest fel si fiind cat mai aproape de mama si nepotul meu, nu doresc altceva decat ca ei sa simta ca se pot baza pe mine neconditionat si ca le sunt aproape, nu numai financiar, ci si emotional.”

“Dragostea” matusii materne i-a permis totusi vedetei Olivia Moisescu sa-i trimita pe nepot si pe bunica din nou la Oradea, dupa ce a fost pierdut in prima faza procesul intentat de tatal minorului la Judecatoria Sectorului 3. Familia materna a considerat ca schimbarea domiciliului copilului va afecta si mai grav relatia tata-copil, in conditiile in care DGASPC Sector 3 soma vedetele TV sa respecte cadrul legal existent si sa respecte drepturile copilului si ale parintelui sau. Astfel, dupa ce copilul fusese inscris ilegal la medic si la gradinita in Bucuresti FARA ACORDUL TATALUI, cu toate ca minorul figura deja in evidentele cadrelor medicale si ale unitatii de invatamant din jud. Mures in urma demersurilor paterne, bunica materna s-a stabilit in vara anului trecut la Oradea, ignorand legile si sentinta civila.

Ascultarea copilului de catre judecatorii de la Tribunalul Bucuresti – in prezenta unui psiholog - a evidentiat abuzul psiho-emotional al bunicii materne, care se face vinovata de manifestarea SINDROMULUI ALIENARII PARENTALE la nepotul sau.

Procesul verbal incheiat de magistrati la data de 4 martie 2013 consemneaza atrocitatile familiei materne, care a chinuit deliberat un copil ramas deja orfan de mama in urma cu doi ani.  Iata un fragment din declaratiile unui copil nefericit:

“Alexandru arata ca tatal sau nu vine foarte des la el, in fiecare zi, ca alti tatici, ci foarte rar. (…) Nu stia inainte unde sta bunica paterna, dar acum crede ca locuieste undeva pe camp. (…) Tata ii aduce jucarii, dar buni (NOTA: BUNICA MATERNA) ii aduce jucarii mai frumoase. (…) Cu buni se intelege bine si ii este frica sa mearga la tata pentru ca nu i-ar da sa manance. (…) Are voie sa fie pozat doar de bunica sa, nu si de Zsolt. (…)Vrea sa scape de tata ca a avut multe peripetii cu el. (…) Lui Alexandru i-a spus buni ca atat cat a fost mic lui Zsolt nu i-a pasat de el. (…) A fost generous si l-a primit pe Zsolt cand a venit cu sotia lui. Pe urma, buni a spus ca a facut rau ca i-a primit. (…) Buni i-a spus ca daca s-ar duce acolo ar trebui sa spele cainii, sa spele geamuri si multe altele.”

Tupeul familiei Steer Moisescu a atins apogeul atunci cand a ajuns sa-i ceara tatalui sa plateasca pensie de intretinere pentru copilul de care era separat ilegal chiar de catre cei care-l acuzasera ca este mai sarac decat bogatele vedete TV.

Parintele a apelat la justitie si la autoritatile publice competente inca din luna ianuarie 2011, insa nu a reusit nici macar sa mentina legaturile personale cu fiul sau, in conditiile in care bunica materna, matusa Olivia si unchiul Andi (sotii Moisescu fiind si nasii micutului) au refuzat categoric sa-i permita parintelui sa-si ia copilul la domiciliul patern din jud. Mures.

Timp de peste 2 ani de zile, tatal Zsolt si-a vazut foarte rar copilul, fiind lasat sa relationeze cu fiul sau doar sub paza stricta a familiei materne, care l-a tratat precum un criminal periculos aflat in stare de detentie cu regim restrictiv.

Cererea adresata de parinte Judecatoriei Sectorului 3 in IUNIE 2011 – dupa ce timp de 6 luni a implicat toate autoritatile publice competente - a fost solutionata dupa 12 LUNI, desi era evident ca tatal copilului era in viata, isi dorea sa-l readuca acasa pe fiul lui si avea conditii decente de crestere si de educare pentru minor. Solutia instantei a fost favorabila tatalui Lokodi, iar FAMILIA MATERNA A FOST OBLIGATA SA INAPOIEZE MINORUL PARINTELUI SAU. Motivarea si redactarea sentintei civile s-a facut dupa cateva luni de zile, iar APELUL declarat de bunica materna a ajuns pe rolul Tribunalului Bucuresti in NOIEMBRIE 2012. Instanta de apel a permis familiei materne sa tergiverseze solutionarea dosarului, acordandu-se nu mai putin de PATRU TERMENE de judecata pentru a se solutiona cauza halucinanta aflata de cca 2 ani pe masa judecatorilor. S-a mizat probabil pe faptul ca in tot acest timp tatal copilului va sucomba, va ajunge imobilizat la pat sau va ajunge in penitenciar pentru ca familia materna STEER MOISESCU sa aiba castig de cauza si abuzuri grave sa ramana nesanctionate de autoritati si de justitie.

Tatal Zsolt Lokodi a solicitat ajutorul celebrei organizatii “SALVATI COPIII”, pentru a se face diligentele necesare pe langa familia STEER MOISESCU si pentru a fi protejate drepturile fiului sau in vederea readucerii acestuia in bratele tatalui. Acest demers sugerat de T.A.T.A. este justificat de prezenta domnului ANDI MOISESCU in Comitetul Director al Asociatiei “SALVATI COPIII”.

Este regretabil ca vedeta PRO TV nu numai ca incalca legislatia privind drepturilor copilului si legea penala, dar afecteaza grav imaginea unei organizatii atat de apreciate pentru activitatea sa exceptionala. T.A.T.A. a solicitat conducerii “SALVATI COPIII” sa ia masurile necesare pentru a-l determina pe taticul Andi Moisescu sa actioneze responsabil sau sa-l excluda din asociatie, insa doamna presedinte Gabriela Alexandrescu a refuzat categoric sa faca vreun demers care sa-l deranjeze pe colegul telecast din Comitetul Director, desi avea obligatia de a proteja drepturile copilului si ale parintelui.

Eforturile Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Sector 3 - sesizata de tatal copilului – de a media aceasta disputa dintre tata si familia materna s-au soldat cu un esec. Desi familiei STEER MOISESCU i s-a confirmat pe cale oficiala ca se afla in ilegalitate si ca nu are nici un drept sa interzica tatalui sa se ocupe de cresterea si educarea propriului copil, aceasta a refuzat sa accepte solutiile propuse de tatal Lokodi.

Domnul Zsolt Lokodi a propus un program de trecere graduala a baiatului de la rudele mamei la tatal sau si la familia paterna, asa cum este legal, firesc si benefic pentru copil, desi taticul minorului avea dreptul sa-si ia copilul acasa inca din decembrie 2010, fiind unic responsabil din punct de vedere legal de cresterea si educarea fiului sau.

Conform art. 98 din Codul Familiei, Dacă unul dintre părinţi este mort, decăzut din drepturile părinteşti, pus sub interdicţie sau, din orice împrejurare, se află în neputinţă de a-şi manifesta voinţa, celălalt părinte exercită singur drepturile părinteşti”.

Afiliat la T.A.T.A., parintele minorului Alexandru Steer Lokodi a facut apel la autoritatile competente pentru ca drepturile sale si ale copilului sau sa fie protejate, incercand permanent sa solutioneze pe cale amiabila disputa cu familia materna, provocata de dorinta acesteia de a retine copilul cu orice pret si dupa decesul mamei sale, survenit tragic pe 2 decembrie 2010. Domnul Lokodi a pus erorile familiei materne pe seama durerii uriase resimtite de toti cei care au iubit-o pe mama copilului sau, dar nu a renuntat niciodata la drepturile sale parentale, fiind motivat permanent de afectiunea parinteasca pentru fiul sau.

Consiliat de T.A.T.A., domnul Lokodi a fost de acord chiar cu o restrangere temporara a drepturilor sale parentale, propunand familiei materne un plan de trecere treptata a copilului de la rudele mamei la tatal sau, dublat de un program de consiliere psihologica atat de necesar unui copil care si-a pierdut unul dintre parinti la o varsta atat de frageda, fiind cerut ajutorul specialistilor DGASPC Sector 3.

Iata un fragment din sesizarea inregistrata de tatal Lokodi la DGASPC Sector 3 :

« Alexandru s-a nascut prematur la Bucuresti prin cezariana, aproximativ la 27 de saptamani, deoarece mama lui a fost diagnosticata cu cancer in timpul sarcinii. Uniunea consensuala dintre mine si mama copilului a durat cca 10 ani. Dupa nastere, fiul meu a ramas in incubator pina la sfarsitul lunii martie. Mama sa imediat a inceput tratamentele pentru cancer imediat dupa cezariana, iar eu am intrat in concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului cu varsta de pana la doi ani.

Copilul  a fost dus la sfarsitul lui martie la Oradea, unde a fost  ingrijit de cele doua bunici, mama mea si mama Laviniei. De la Oradea, copilul a fost luat de noi doi si adus la Craiesti in jud. Mures, unde a stat cu noi, fiind botezat la un an (februarie 2007) si unde a urmat un curs de gimnastica medicala. In august 2007, copilul a fost luat de bunica materna (Elena Steer) de la Mures si dus la Oradea fara acordul meu, profitand de faptul ca eu eram plecat din tara. Dupa mai multe discutii - in februarie 2008 - copilul a fost adus din nou la Mures pentru o perioada de  doua saptamani.

La inceputul lunii aprilie 2008, Lavinia si cu mine ne-am despartit, iar copilul a ramas la Oradea. Mama lui Alexandru s-a mutat la Oradea la inceputul anului urmator, adica in 2009. In septembrie 2008 a inceput procesul pentru custodia copilului, care a durat aproape doi ani. In aceasta perioada am vizitat copilul destul de rar, fiind  obstructionat de mama copilului (nu raspundea la telefon, gasea scuze irelevante). Incercari esuate de vizitare au fost facute si de sora mea si de parintii mei in aceasta perioada. Totusi dupa sentinta din 2010 am reusit sa fac mai multe vizite, inclusiv la ziua de nastere a copilului. Din pacate, la data de 02.12.2010 mama lui Alex a decedat.

Am sunat-o pe bunica materna a copilului meu, care zicea permanent ca baiatul este in stare de soc, trebuie sa ramana doar in mediul lui, cu cei pe care ii cunoaste. Totusi la data de 08.01.2011 am aflat de la matusa lui Alex, doamna Olivia Steer, ca acesta inca nu stie ca maica lui a decedat. Am insistat cu telefoane, e-mailuri, mesaje catre bunica si matusa copilului, dar fara succes. In data de 29.12.2010 am facut o vizita la domiciliul copilului de la Oradea (cu martori), unde nu am gasit pe nimeni, astfel ca am chemat politia pentru a se intocmi un proces verbal de constatare.

In 06.01.2011 am fost sunat de matusa lui Alex, instiintandu-ma ca fiul meu este bine, ca pot sa-l vizitez si ca urmeaza consiliere psihologica si un curs de logopedie. L-am vizitat pe Alex in data de 08.01.2011 la Bucuresti. (…) Ulterior a fost imposibil sa mai comunic cu doamna Elena Steer, pentru a afla detalii despre starea de sanatate a fiului meu, adresa la care locuieste temporar in Bucuresti si mai ales pentru a stabili de comun acord un plan de trecere graduala a copilului de la bunica la tatal sau.

Am cerut atunci Aliantei Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. sa ma ajute pentru a atinge aceste deziderate si pentru a realiza in prima faza o tentativa de mediere a disputei dintre mine si bunica lui Alex. »

Tatal minorului doreste ca implicarea familiei materne in cresterea si educarea baiatului sa ramana importanta, considerand firesc ca rudele materne ale copilului sa beneficieze de un program consistent de legaturi personale, pentru ca fiul sau sa se bucure de afectiunea tuturor celor dragi si pentru a creste intr-un mediu familial armonios.

Copilul a fost mutat de familia materna de la Oradea la Bucuresti, aceasta declarand ca a fost inscris la gradinita si la un medic de familie. Toate demersurile familiei Steer Moisescu cu privire la micul Alex au fost facute fara acordul tatalui Lokodi, fiind un abuz grav si o incalcare flagranta a legislatiei in vigoare. Desi le-a solicitat numele gradinitei si al medicului din Bucuresti, bunica si matusa au refuzat sa le dezvaluie saptamani la rand, ceea ce l-a determinat pe tata sa le caute cu ajutorul DGASPC si al mass-media.

T.A.T.A. a condamnat public atitudinea iresponsabila si ilegalitatile medicului specialist in neuropsihiatrie, dr. MARIA SANDRU, ale psihologului MIRELA RADAN, ale psihopedagogului MARCELA ZAMBREANU, care au decis sa se interpuna intre tata si fiul sau, sa impiedice accesul tatalui Lokodi la sedintele de terapie ale minorului, sa il decada de facto din drepturile parentale pe un parinte care este legal unic responsabil de cresterea si ingrijirea copilului sau. Desi au fost avertizati ca au internat un copil care nu avea nici macar o trimitere de la medicul de familie sau de la un medic specialist, ca au relationat cu persoane (matusa Olivia si bunica Elena Steer), care nu aveau nici un drept sa retina copilul sau sa il “trateze” clandestin ori oficial, specialistii de la CSMC-IOMC a ignorat pana si somatiile superiorului ierarhic din fruntea IOMC si a continuat sa fabrice asa-zise acte medicale la comanda familiei STEER MOISESCU, actionand contrar interesului pacientului minor.

Pentru a demonta orice acuzatie absurda din partea familiei materne, domnul Zsolt Lokodi a propus acesteia sa accepte ca toate drepturile de natura succesorala pe linie materna ale fiului sau sa revina matusii acestuia, adica doamnei Olivia Steer Moisescu. Tatal minorului i-a cerut in acest sens bunicii materne, doamna Elena Steer, sa perfecteze un contract de intretinere in favoarea fiicei sale Olivia, in conditiile in care oricum fiica decedata, Lavinia Steer, nu avea practic nicio avere personala. Tatal Lokodi isi doreste doar sa fie in sfarsit lasat sa-si creasca fiul si sa-l faca fericit, asigurandu-i toate conditiile materiale si afective in acest sens din resurse exclusiv paterne.

Cei doi soti MOISESCU (OLIVIA VETURIA & ALEXANDRU AURELIAN) au decis sa-l decada practic din drepturile parentale pe tatal ZSOLT LOKODI, negandu-i calitatea de titular al drepturilor parintesti si impiedicandu-l sa se ocupe de cresterea si educarea propriului copil. Sotii Steer Moisescu sunt formatori de opinie si apar la TV ca reprezentanti ai unor posturi de televiziune care promoveaza declarativ valorile familiei si drepturile copilului si ale parintelui. Emisiunile celor doi (“DOAMNE DE POVESTE”, “ROMANII AU TALENT”, “APROPO TV”) sunt in prezent promovate cu voia sau fara voia managerilor posturilor TV cu pretul traumatizarii grave a unui copil, care este “lasat orfan” de tatal sau, in conditiile in care mama sa a decedat in urma cu doua luni. De altfel cei doi nasi ai copilului invoca tocmai veniturile consistente obtinute ca vedete TV pentru a convinge justitia ca sunt mai bogati decat tatal minorului si ca ii pot asigura acestuia un confort material superior.

Familia Steer Moisescu l-a lasat pe tatal Lokodi doar sa-si vada copilul timp de cca doua ore LUNAR, parintele fiind preluat dintr-un punct fix si facandu-se eforturi uriase ca acesta sa nu-si poata da seama care este adresa reala a celor doua vedete de la PRO TV si de la ACASA TV.

Este socant ca tocmai tatal Andi Moisescu, in calitate nu numai de parinte, dar si de membru in Comitetul Director al reputatei organizatii “SALVATI COPIII”, a ales sa incalce legea si sa comita un abuz oribil asupra unui copil in varsta de 5 ani. Decizia teleastului Moisescu de a-l separa pe copil de propriul tata, de a-l decade din drepturile parentale pe un parinte care-si adora fiul si care doreste sa-l creasca si sa-l educe intr-un mediu familial propice, de a actiona cu o ura atroce impotriva unui om care nu i-a facut nici un rau si care este tatic ca si vedeta PRO TV este cel putin bizara, desi are probabil anumite justificari socante furnizate de antecedentele vedetei Andi Moisescu din copilaria sa.

Domnul Andi Moisescu se bucura enorm ca este tata al celor doi baieti, dar ii refuza aceeasi fericire si tatalui Zsolt Lokodi, pe care il tine departe cu forta de propriul copil. Iata ce declara presei vedeta PRO TV: “Dar cind imi sare copilul de git si-mi spune „tata“, uitindu-se bucuros in ochii mei, nu-mi mai trebuie nimic.” (Revista TANGO) Taticul Andi ignora faptul ca aceleasi sentimente le are si tatal Zsolt Lokodi cu privire la fiul preaiubit!!!

Tatal Zsolt a propus un program de trecere graduala a baiatului de la rudele mamei la tatal sau si la familia paterna, asa cum este legal, firesc si benefic pentru copil, cu toate ca domnul Lokodi avea dreptul sa-si ia copilul acasa inca din dec. 2010, fiind unic responsabil din punct de vedere legal de cresterea si educarea fiului sau. Conform art. 98 din Codul Familiei, „Dacă unul dintre părinţi este mort, (…) celălalt părinte exercită singur drepturile părinteşti”. Tatal Zsolt Lokodi a propus familiei Steer Moisescu sa accepte ca toate drepturile de natura succesorala pe linie materna ale fiului sau sa revina matusii acestuia, adica doamnei Olivia Steer Moisescu. Tatal Lokodi isi doreste doar sa fie in sfarsit lasat sa-si creasca fiul si sa-l faca fericit, asigurandu-i toate conditiile materiale si afective in acest sens din resurse exclusiv paterne.

Desi solicitarile tatalui Lokodi erau pertinente, benefice pentru copil, pasnice, intelepte, ele au fost respinse categoric atat de cele doua doamne STEER (Olivia si Elena), dar si – INCREDIBIL! – de un tata care se lauda cu performantele sale parentale, cu actiunile sale umanitare, cu grija sa dedicata protectiei drepturilor copilului in cadrul „SALVATI COPIII”, cu modelul sau de viata in persoana unui alt tatic (domnul Adrian Sarbu), adica tocmai de domnul ANDI MOISESCU, vedeta PRO TV, tatal a doi baieti minunati.

“Sunt ferm convins că exemplul personal bate orice educaţie propriu-zisă. Am avut în faţă exemple extrem de ordonate şi calculate, asa că am devenit şi eu aşa. E meritul mamei mele şi al bunicilor din partea mamei, care m-au crescut.(…) Unchiul Marian a fost întotdeauna un model pentru mine. I-am studiat până şi scrisul, în detaliu. Asta nu i-am spus, dar sunt sigur c-a observat.” (Andi Moisescu in “ADEVARUL”) “Tatăl, regizor de film, a părăsit familia când ei erau mici  şi fraţii Moisescu au crescut cu mama şi bunicii din partea mamei. Bunicul, militar de carieră, era un bărbat sobru, chiar rece.” (Apropo de Andi Moisescu)

Informatii suplimentare se pot obtine de la presedintele T.A.T.A.  la tel. 0723.568.280, 0744.148.965, tel./fax 021.345.0123, asociatiatata@gmail.com, pe pagina web http://www.t-a-t-a.ro/ fiind disponibile date suplimentare privind Cazul STEER LOKODI vs. LOKODI.

PRESEDINTE,

Bogdan Draghici