Pr. Nicolae Steinhardt: Creştinismul e cel care ne cheamă nu numai la oarbă supunere, ci şi la toleranţă, înţelepciune, dreaptă socotinţă şi inteligenţă

COMUNICAT DE PRESA

Cruciada POR-APOR pentru impunerea orei de religie

face tot mai multe victime printre copii si parinti

Fundatia “PARINTI PENTRU COPII” si Alianta T.A.T.A. solicita ministrului educatiei nationale sa adopte de urgenta masurile de combatere prompta a efectelor nocive pe care le are agresiva campanie de impunere a orei de religie in unitatile de invatamant, chiar daca promotorul si finantatorul acesteia se va dovedi a fi chiar Patriarhia Ortodoxa Romana (POR) prin intermediul Asociatiei pentru Ora de Religie (APOR).

Prin unitatile de invatamant se organizeaza in aceste zile veritabile “vanatori de vrajitoare”, pentru ca parintii care nu semneaza formularele de inscriere la ora de religie pentru copiii lor sunt considerati ca provin din familii de “NECREDINCIOSI”, fiind stigmatizati de comunitatea scolara si amenintati ca vor suferi de pe urma izolarii elevilor condamnati sa bantuie pe holurile scolilor si liceelor in timpul orelor de intoleranta si discriminare pe baze religioase.

Unul din abuzurile de acest gen s-a produs la Scoala Iancului din mun. Bucuresti, acolo unde parintele D.C., tatal unei eleve din invatamantul primar, a fost scos la “STALPUL INFAMIEI” de catre directoarea unitatii de invatamant in fata colectivului de parinti, pentru ca a comis “pacatul capital” de a nu-si exprima acordul cu privire la frecventarea orei de religie de catre fiica sa. Doar linsajul a lipsit dintr-un proces public purtat ca pe vremea Inchizitiei, in conditiile in care tatal se facuse deja vinovat anterior de faptul ca era divortat de mama copilului si era tratat ca un parinte de rang inferior, nedemn sa decida consensual cu mama fetitei, cu privire la un subiect de o puritate absoluta, precum este frecventarea orei de religie ortodoxa.

Cele doua organizatii parintesti nu resping ideea predarii RELIGIEI in invatamantul romanesc, ci solicita ca aceasta disciplina sa aiba o programa moderna si europeana, care sa nu permita promovarea DISCRIMINARII si INTOLERANTEI, sa nu fie o tribuna a FUNDAMENTALISMULUI si FANATISMULUI de tip CRESTIN ORTODOX, ci sa promoveze ECUMENISMUL si DIALOGUL intre confesiunile crestine si intre bisericile care exista pe mapamond.

Este regretabil ca in manualele de RELIGIE din ciclul primar nu se pomeneste macar de existenta altor confesiuni crestine in afara celei ORTODOXE ori de faptul ca exista si alte religii in afara celei CRESTINE. Nici macar un cuvant ori o propozitie nu atesta existenta credintelor pe care le impartasesc peste 90% dintre oameni. Copiii nostri invata la ORA DE RELIGIE ORTODOXA ca doar crestinii ortodocsi traiesc pe lumea asta. Daca am reduce cele peste 7 miliarde de locuitori ai Terrei la o scara de 100 de oameni, atunci 33 ar fi crestini, 22 musulmani, 14 hindusi, 7 budisti, 12 de alta religie si 12 atei, iar intre crestini se afla si cei 4 ortodocsi. Elevii romani sunt obligati asadar sa se multumeasca cu un orizont ingust si limitat, care le permite sa invete doar despre credinta celor 4 crestini ortodocsi care ignora celelalte 96 % din populatia Terrei.

Pe langa programa scolara anacronica si discriminatorie, elevii trebuie sa suporte si fanatismul religios al unor cadre didactice, care se subordoneaza de fapt conducatorilor Bisericii, in conditiile in care pierderea binecuvantarii religioase atrage imediat trecerea in somaj a profesorilor de religie aruncati in dizgratie. De mare trecere in ochii fetelor bisericesti se afla asadar preotesele si licentiatii in teologie care prezinta elevilor pe Dumnezeu ca fiind razbunator si intolerant, fiind la mare pret pildele sangeroase si pedepsele cumplite, precum cea primita de femeia care avorteaza si care este obligata pe lumea cealalta sa-si manance propriul copil ucis. Copiii sunt adesea grav traumatizati psiho-emotional de cadrele didactice, alergand ingroziti spre parintii lor pentru a cauta lamuririle pe care nu le ofera din pacate ORA DE RELIGIE.

In conditiile in care scolile si liceele au fost populate cu personal didactic necalificat ori slab calificat, adesea ora de religie se desfasoara intr-un vacarm generalizat, fiind fie o pierdere de vreme pentru elevi, fie favorizand chiar manifestarile ireverentioase si violenta din mediul scolar.

Fundatia “PARINTI PENTRU COPII” si Alianta T.A.T.A. solicita cu precadere PREA-FERICITULUI DANIEL, PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMANE, sa respecte caracterul laic al sistemului de invatamant si sa militeze pentru predarea RELIGIEI in scoli si in licee pe baza unei programe modernizate, care sa aiba efecte benefice asupra procesului instructiv-educativ si sa permita chiar realizarea unui parteneriat trainic intre SCOALA, FAMILIE si BISERICA.

Parintii isi doresc ca BISERICA sa fie mult mai implicata social si chiar sa sustina SCOALA, in conditiile in care unitatile de invatamant s-au imputinat dramatic in ultimii 20 de ani, iar bisericile s-au inmultit cu suportul comunitatilor locale si al administratiei centrale. Este timpul ca Biserica sa actioneze benefic in comunele si in satele unde scolile s-au inchis, organizand mai ales ciclul primar pe langa lacasele de cult din zona respectiva, pentru enoriasii care opteaza pentru acest tip de demers educational.

Este regretabil ca in Campania agresiva de impunere a OREI DE RELIGIE in sistemul de invatamant, pe care o deruleaza tandemul POR-APOR, au fost atrase personalitati ale societatii romanesti, in conditiile in care acestea par rupte de realitatea traita de fiii si de fiicele noastre in unitatile de invatamant la orele de religie si probabil nu au parcurs manualele impuse Ministerului Educatiei de catre Patriarhie. Parintii ar saluta cu mare bucurie prezenta la orele de religie a personalitatilor Ana Blandiana, Dan Puric, Dorel Visan, insa acestia ar fi consternati sa asiste alaturi de copiii nostri la ororile pe care le debiteaza multi profesori de profil ori la harababura care caracterizeaza adesea ora promovata cu piosenie si fervoare de catre cei mai sus mentionati cu respectul cuvenit.

Nu este de neglijat nici abordarea profund discriminatorie a doamnei Liana Stanciu, care NU SUSTINE egalitatea si rolul complementar al parintilor in cresterea si in educarea elevului, promovand o imagine stereotipa si anacronica cu privire la rolul mamei si al tatalui in educatie chiar in clipul de sustinere cu orice pret al orei de religie in formatul actual. “Eu cred ca mama face tot ce e mai bun pentru copilul ei!”, spune doamna Liana Stanciu, uitand ca si tatal ar trebui promovat la fel de pozitiv si de firesc si ca orice decizie parentala trebuie sa fie consensuala, pentru ca doar astfel este posibila frecventarea orei de religie de catre fiecare elev, adica doar daca ambii parinti sunt de acord cu acest demers educational.

Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. a reusit sa determine Ministerul Educatiei inca din 2011 sa promita modificarea abecedarelor discriminatorii, obtinand chiar si o recomandare a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) facuta ministerului de resort de a tine cont de principiul egalitatii de gen la elaborarea manualelor scolare. Punctul de vedere al CNCD – comunicat Aliantei T.A.T.A. si Ministerului Educatiei – confirma ca “abecedarele contin numeroase reprezentari stereotipe cu privire la rolurile de gen, perpetuand o imagine traditionala, anacronica cu privire la acestea”. CNCD afirma ca “este nu numai necesara, ci chiar obligatorie, prezentarea vietii de familie si a celei publice/profesionale intr-o maniera flexibila, care sa incurajeze parteneriatul in viata privata si competitia in cea profesionala, precum si conturarea identitatilor multiple si a rolurilor actuale pe care ar trebui sa le indeplineasca reprezentantii ambelor sexe, atat in spatiul public/ sfera profesionala cat si in cel privat”/mediul familial. https://www.youtube.com/watch?v=Gah-twrYxck

Patriarhia Romana considera decizia Curtii Constitutionale privind orele de religie drept discriminatorie si umilitoare, fara a astepta publicarea motivarii pe care o elaboreaza judecatorii. BOR da asigurari ca parintii credinciosi, care doresc o educatie crestina a copiilor,  vor avea in Biserica un aliat fidel “in apararea si promovarea valorilor eterne ale credintei crestine ortodoxe, proprii poporului roman, profund religios, pretuind dorinta lor de-a nu reduce educatia copiilor la orizonturi limitate si efemere”.

Sa intelegem oare din reactia BOR ca parintii care nu-si vor mai inscrie copii la ora de religie vor fi pasibili de excomunicare ori de afurisenie? Familiile de “necredinciosi” vor fi ocolite de preoti la botez, nunta ori inmormantare, pentru ca nu vor face dovada ca au copiii inscrisi la ORA DE RELIGIE? Familiile care asculta indemnul Patriarhului Daniel vor fi scutite de taxele bisericesti?

Informatii suplimentare se pot obtine la tel. 0723.568.280, 0744.148.965, tel./fax 021.345.0123, asociatiatata@gmail.com, pe pagina web a T.A.T.A. http://www.t-a-t-a.ro/.

PRESEDINTE,

Draghici Gh. Bogdan